(Z)migaj se

13.12.2018

Program

Z varnim gibanjem in primerno prehrano za zdravje upokojencev

predstavlja sklop aktivnosti s področja krepitve zdravega življenjskega sloga in je namenjen upokojencem, članom skupin Starih ljudi za samopomoč. 

Kratek naslov programa:    logo zmigaj se vecji.jpg

Za potrebe izvajanja programa je nastal ličen in uporaben priročnik, katerega si lahko preberete in najdete koristne vsebine za krepitev zdravja tako na področju hrane kot gibanja za bolj zdrav življenjski slog. Naj vam bo v spodbudo, da se zmigate ;-) in naredite nekaj zase.

brošura (Z)migaj se 2015.pdf

 

Gre za zaključen program / projekt, ki je potekal v obdobju 2015 - 2016.

Projekt je sofinanciralo Ministrstvo za zdravje RS.

Z zdravim prehrenjevanjem in zdravim življenjskim slogom varujemo zdravje in sočasno preprečujemo dejavnike tveganja za nastanek kroničnih nenalezljivih bolezni (zvišan krvni tlak, zvišane krvne maščobe, zvišan krvni sladkor, prekomerna telesna teža) in bolezni same (bolezni srca in ožilja, rak, sladkorno bolezen tipa II in druge bolezni). ...  

Bistvo zdravega življenjskega sloga je uravnovešena prehrana, zmerna telesna dejavnost in dobre misli. Vsi dejavniki so med seboj tesno povezani. Za zdravo življenje je potreben le majhen korak, ki nas bo pripeljal do cilja. Srečno!

Srđan Mančić, dr. med.

 

S programom "(Z)migaj se" želimo poskrbeti za boljše psihofizično počutje starostnikov, tako da bodo ohranjali ali celo izboljševali svoje gibalne, funkcionalne in miselne sposobnosti. S tem damo posameznikom možnosti za zdravo, srečno in aktivno ter s tem neodvisno nadaljevanje življenja. 

S telesno aktivnostjo začnimo postopoma in ne sme nam biti v breme. Poiščimo si veselje v njej in nikoli ni prepozno, da začnemo migati. Vaje v programu so nastavljene od lažjega k težjemu in prilagojene vsakemu posamezniku. Potrebujemo le dobro voljo in slogan "(Z)migaj se! bomo skupaj osmislili!   

Vesna Rauter, prof. športne vzoje

 

»Človek je bitje, ki vedno odloča. In o čem odloča?

O tem, kaj bo v naslednjem trenutku.« (Viktor E. Frankl)

 

 

 

Podporniki