Prostovoljstvo je srce naše skupnosti, ki neutrudno bije za dobrobit drugih

06.06.2024 |

Novice zveze

Predsednica Pirc Musar je v svojem nagovoru poudarila iskrenost kot osrednji motiv prostovoljstva: "Prostovoljstvo je srce naše skupnosti, ki neutrudno bije za dobrobit drugih, brez pričakovanja povračila. Ko darujemo svoj čas in energijo za drugega, tkemo nevidne niti, ki povezujejo in krepijo našo družbo ter dokazujejo, da moč človečnosti in empatije lahko spremeni življenje sočloveku, s tem pa na bolje spreminja tudi svet."

 

Prostovoljstvo ima v naši družbi ključno vlogo, saj krepi socialne vezi med ljudmi. "Prostovoljke in prostovoljci skozi skupno delo širite medsebojno razumevanje, zaupanje in spoštovanje, s tem pa sooblikujete bolj povezano in vključujočo družbo," je dejala predsednica. Posebej je izpostavila tudi izjemno delo prostovoljcev ob lanskoletnih poplavah, ki so pokazale, kako globoko sta sočutje in prostovoljstvo zakoreninjena v slovenski družbi.

 

Predsednica je tudi izpostavila, da prostovoljci s svojim delom znatno izboljšujejo javne storitve in pomagajo zapolniti vrzeli v obstoječem sistemu. "Prostovoljstvo ima pomembno vlogo pri povezovanju in tudi pri razvoju skupnosti. Vključujete se namreč tudi v kulturne dejavnosti, šport, izobraževanje in druga področja življenja v skupnosti," je dodala.

 

Slovesnost je bila priložnost za izkaz hvaležnosti in spoštovanja vsem prostovoljcem in prostovoljkam ter njihovim družinam, ki jih podpirajo pri njihovem delu. "Prostovoljstvo ne pozna meja in je v svojem bistvu preprosto, a hkrati izjemno močno in povezovalno. Prostovoljec je lahko vsak, ne glede na starost ali druge razlike med nami. Nikoli ni prezgodaj ali prepozno, da bi postali ali ostali prostovoljci. To nam sporočate tudi letošnje nagrajenke in nagrajenci," je zaključila predsednica.

 

Državno nagrado za prostovoljstvo je prejela Zveza društev upokojencev Slovenije (ZDUS). Nagrado je v imenu zveze prevzela gospa Zdenka Jan, predsednica ZDUS.

 

Državna priznanja za prostovoljstvo so prejeli: Zavod RISA, Center za splošno, funkcionalno in kulturno opismenjevanje, gospod Matej Bizjak, gospod Alojzij Klančišar, gospa Nika Kržišnik, gospod Safet Zjakić in gospa Anja Žitnik.

 

Čestitke vsem nagrajencem, še posebej ge. Anji Žitnik, ki je med drugim tudi zelo aktivna prostovoljka v ljubljanskem Medgeneracijskem društvu Tromostovje, ki se povezuje v našo Zvezo društev za socialno gerontologijo Slovenije. 

 

Govor-predsednice-republike-v3.jpg           Pogovor-predsednice-z-dobitnicami-in-dobitniki-priznanj.jpg      

Dobitniki-priznanj-in-nagrade.jpg          Slovesnost-ob-podelitvi-drzavne-nagrade-in-priznanj-na-podrocju-prostovoljstva-za-leto-2023.jpg

Povezava do novice: https://www.predsednica-slo.si/sl/objave/prostovoljstvo-je-srce-nase-skupnosti-ki-neutrudno-bije-za-dobrobit-drugih/

Foto: Bor Slana/STA

 

Podporniki