Dvo-dnevni seminar za voditelje skupin dosegel rekordno število udeležencev! ZDSGS prejela naziv Demenci prijazna točka

20.11.2018 |

Novice zveze

IMG 1594Že šesto leto zapored, od leta 2013 dalje, v Zvezi društev za socialno gerontologijo Slovenije organiziramo dvodnevni strokovni seminar za prostovoljke in prostovoljce, voditelje skupin, saj je večina v prostovoljstvu aktivnih leta, desetletja dolgo. V naši organizaciji poudarjamo pomen permanentnega usposabljanja in strokovne podpore voditeljev skupin  in dvodnevni seminar je ena od pomembnih oblik za ohranjanje motivacije in kvalitete dela v skupinah.

80 skupinska fotografijaLetošnja udeležba na seminarjih je bila nad pričakovanji! V Laškem nas je bilo rekordnih in okroglih 100 udeleženk in udeležencev, v Portorožu pa 93. Strokovne teme so bile raznolike, rdeča nit pa je bil naslov »Jaz + skupina, oskrbniki lastnega počutja«. Za kvalitetno življenje in za ohranjanje prostovoljske kondicije je namreč skrb zase zelo potrebna in pomembna.

77Seminar je bil izveden na dveh lokacijah. Na obeh seminarjih je bila z nami predsednica ZDSGS, ga.  Zorica Škorc, ki je prostovoljke in prostovoljce nagovorila in jim v popotnico za dvodnevno druženje in življenje nasula nekaj navdušujočih misli.

Dodatna vrednost seminarja v Portorožu je bila, da je Zveza društev za socialno gerontologijo Slovenije v petek, 16. 11. 2018 prejela naziv Demenci prijazna točka, ki ga podeljuje Spominčica – Alzheimer Slovenija.

Izvedli so tudi predavanje z naslovom »Kdaj govorimo o demenci in komunikacija z osebami z demenco.« Predsednica Spominčice ga. Štefanija L. Zlobec in sodelavci so udeležencem seminarja podali informacije o tem, kdaj govorimo o demenci, kateri so njeni prvi prepoznavni znaki, kako ustrezno komunicirati z osebami z demenco in druge pomembne informacije za svojce. Udeleženci so pozorno prisluhnili predavanju, postavljali veliko vprašanj, nekateri pa so tudi pogumno podelili svoje zgodbe soočanja z demenco. Razvila se je živahna razprava, kar nas veseli, saj je pomoč osebam z demenco in njihovim svojcem ter ozaveščanje javnosti o demenci in zmanjševanje njene stigme v družbi temeljno poslanstvo Spominčice – Alzheimer Slovenija. V ZDSGS  smo se tako, na še bolj viden način kot Demenci prijazna točka, pridružili njihovemu poslanstvu.

IMG 1393Poleg omenjenega predavanja so se na seminarju odvijale naslednje vsebine:

»Tanka črta odgovornosti« - sicer zahtevno temo je zelo prepričljivo in na humoren način predstavil mag. Jani Prgić. Govoril je o »življenju nad črto in pod črto« (op.: črta predstavlja vse naše probleme) . Naravni odzivi na problem in življenje pod črto so opravičevanje, iskanje krivca, zanikanje, vdaja. Življenje nad črto pa predstavlja zmožnost odgovoriti na problem, prevzemanje odgovornosti. Pri življenju nad ali pod črto ne gre za »prav« ali »narobe«, pomembno  je zavedanje, da je odgovornost dinamičen vedenjski proces, ki se začne, ko imamo problem. Takrat začnemo iskati nove izbire, rešitve. Velika človekova neumnost je upiranje spremembam. Ko nadzorujemo svoje misli, nadzorujemo svoje življenje. Zelo pomembni so tudi jasni cilji v življenju. Zaželel nam je, da gremo skozi življenje s čim več optimizma in smo realni ter negujemo radovednost.

IMG 1409Sledil je pogovor z g. Vladom Novakom, priznanim slovenskim gledališkim in filmskim igralcem, katerega igralska odličnost se je potrdila v številnih vlogah na odrih Slovenije in filmih. V Laškem je pogovor z njim vodila Radojka Hižman, v Portorožu pa Danijela Zimšek Kralj.

V času našega seminarja so v Portorožu potekali tudi dnevi Socialne zbornice Slovenije. Predsednik SZS, mag. Nace Kovač, si je prijazno vzel čas in prišel pozdravit naše voditelje skupin. Prostovoljcem se je zahvalil za vse ure, ki jih preživijo v skupinah

45 predavateljica Anja Fo  nari   - Mo   zdravja se skriva v naraviV popoldanskem delu nam je mag. varne prehrane in nutricistka Anja Fošnarič odstirala, kje vse v naravi se skriva moč zdravja in kaj lahko največ naredimo sami zase. Poudarek je bil na vrsti prehrane glede na letni čas in kako deluje naše telo skozi letne čase. Pomembno je opazovanje kaj nam naše telo sporoča, tako lahko preko lastnega telesa odkrivamo, kako se lahko okrepimo z ustrezno izbiro hrane. Morda še bolj pomembna kot hrana pa so naše misli, čustva, ki imajo velik vpliv. Za svoje zdravje lahko ogromno naredimo, če se držimo treh preprostih stvari: da pečemo domači kruh (brez dodatkov), da kupujemo nič ali čim manj stvari v embalaži in da upoštevamo stari rek »Zjutraj jej kot kralj, opoldne kot kmet, zvečer pa kot berač.«

43 predstavitev Tudi jesen je lepaNa obeh seminarjih je bil kot primer dobre prakse predstavljeno gradivo za voditelje skupin starih ljudi za samopomoč z naslovom »Tudi jesen je lepa«, ki sta ga pripravila ga. Hela Pfajfar in g. Franci Černe, oba dolgoletna prostovoljca – voditelja skupin v Medgeneracijskem društvu Čebelica iz Radovljice. Z udeleženci sta podelila kako je gradivo nastajalo, katere pogovorne teme so v njem zbrane in kako ohranjata motivacijo za dolgoletno prostovoljsko delo.

IMG 1556V petek je bila v Laškem z nami ga. Mojca Šoštarko, ki je izvedla predavanje z delavnico »ABC samoombrambe«. V življenju je pomembno postavljanje meja in da vsak od nas zariše svoje meje. Skupaj smo odkrivali, kako svojo mejo branimo, kakšna je takrat naša telesna drža. Pri »samoobrambi« je pomembna situacijska pozornost,  preko katere se lahko izognemo potencialno nevarnim situacijam. Predpogoj za to pa je zavedanje samega prostora, za kar je potrebno dobro opazovanje in tako lahko predvidevamo, kaj se lahko zgodi.  (op.: vabljeni, da si preberete njen prispevek v zadnji 56. številki revije Prepletanja).

63V Portorožu pa je bila z nami ga. Irina Stanković, ki je izvedla predavanje z delavnico «Sprehod skozi plese sveta in prikaz koristi za naše zdravje.« Zadnja leta ga. Irina zelo aktivno sodeluje s starejšimi, za katere pravi, da so zelo odgovorni in zavzeti učenci. Na seminarju nas je počasi, skozi besede in  gibe ogrela, da smo bili preko različnih gibalnih oz. plesnih tehnik kmalu zelo plesno aktivni.

87 MD Bela krajinaKot so udeleženci seminarjev že vajeni, pa jih je koordinatorka nacionalne mreže Martina Slokar na začetku pozdravila in povabila, da v skupinah, v katere so bili naključno izžrebani in jih je že čakal pisan material, da se med seboj predstavijo in da podelijo "Kako si polnijo svoje prostovoljske baterije?" Vsak od njih je na kapljico zapisal svoje ime, v krak dežnika pa so zbrali odgovore na vprašanje. Tako je na koncu nastala čudovit pisan dežnik.

 Kot običajno je ob koncu sledila evalvacija, skupinska fotografija in slovo.

Možnost, da se srečajo prostovoljke in prostovoljci širom Slovenije skupaj na enem mestu daje seminarju posebno vrednost, čar. Hvala vsem prostovoljkam in prostovoljcem, da ste del te velike mreže, da iz tedna v teden, ko imate srečanja skupin, dodajate dnevu čarobnost, ki se izraža v tem, da se dobite skupaj, da se zaiskrijo pogledi in besede - to je moč skupine, ki človeka dvigne, podpre ... in tako zagotovo dan ni enak dnevu.
 

Vabljeni k ogledu fotoutrinkov iz seminarja v Laškem in Portoržu:

IMG 1432

 

 

Zapisala: TPĐ

Podporniki