»Prisluškovanje življenju«, predavanje z izkustveno delavnico

24.11.2023 |

Novice zveze

»Prisluškovanje življenju«, predavanje z izkustveno delavnico v prostorih RKS OZ Škofja loka,

dne 22. 11. 2023

 

V življenju potujemo skozi različna obdobja. Vsako nam prinese nova spoznanja in osebno rast. Vsak človek išče svoje poti in potrditve za svoje delo in obstoj. Spoznanje, da je v starih ljudeh skrito veliko bogastvo, nam daje motivacijo za delo in osebno rast. Človek je bitje potreb, spoznajmo kaj pomeni potreba starejših po varnosti, spoštovanju, ljubezni ter zakaj se je potrebno pogovarjati o smislu življenja.

 

Ali kot je zapisala prostovoljka:

»Sama sem prav po otroško ustvarjalna, navdušena nad življenjem, veselega značaja. Pravijo, da sem dobra po srcu in duši. Vedno se trudim s seboj prinesti »sonce« oziroma dobro voljo. Potrudim se dajati vero vase, da ljudje začutijo sami sebe, svojo moč, svoje znanje in izkušnje. Zavedam se, da se po vodji pozna delo in vzdušje v skupini. Menim da je ljubezen, ki prebiva v vsakem izmed nas vodilo za srečno in zadovoljno življenje. Skupnost, v kateri živimo, nam veliko daje in zato je prav, da ji to tudi vračamo. Vsako dobro dejanje se povrne. Pomoč, ki jo nudiš osamljenemu človeku obogati tako tebe kot njega. Dejanje, ki je opravljeno prostovoljno brez povratnih pričakovanj ti nudi veliko večje zadovoljstvo kot nekaj, za kar pričakuješ plačilo. Svet okoli nas se nenehno spreminja, ljudje se odtujujemo drug od drugega in osamljenost se povečuje. V tem mrzlem in tujem svetu je roka, ki ti jo nekdo ponudi v pomoč, topel nasmeh in iskrica ljubezni, pomembna bolj kot ves denar. Občutek, da lahko še vedno nekaj daš in da te potrebujejo ter da je nekomu mar zate, je neprecenljiv«.

 

Človek je družabno bitje in predvsem v starosti je pomembno ostati vključen v družbo. Z upokojitvijo nastanejo spremembe, saj nismo več vpeti v družbeno dogajanje. V tem obdobju se povprašujemo in hitro lahko izgubimo občutek varnosti, pridobimo občutek nekoristnosti, ki lahko pripelje do izolacije, depresije, kar lahko vodi v hitrejši napredek bolezni. Pogovor je zdravilen, zato je pomembno medgeneracijsko druženje.

 

Predavanje z delavnico smo izvedli v občini Škofja Loka, ki je finančno podprla našo idejo in izvedbo dogodka. Udeleženci so se skozi izkustveno delavnico spraševali zakaj je starost lepa, ali je dovolj, da smo le zdravi ali je pomembneje, da se počutimo sprejeti, spoštovani, cenjeni in ljubljeni. Udeleženci so se informirali z vedenjem zakaj je potrebno, da ima naše življenje smisel, pogledali smo, kako svoj smisel iščejo starejši ljudje v drugih kulturah in družbah. V drugem delu smo se posvetili orisovanju pomena odnosov in zakaj je pomembno biti vključen v skupine za samopomoč ter se družiti z vrstniki, pregledali smo raziskave, v katerih so prišli do zaključka, da starejši ljudje živijo dlje, če imajo močne družbene vezi ter pozitivno dojemajo staranje. Preko skupinskega dela so se povezovali, izmenjavali izkušnje in razmišljali o svojih potrebah, kako poskrbeti za zadovoljstvo, kje najti smisel življenja in kako ga ponovno obuditi. 

 

V skupini so krepili svoje pozitivne lastnosti in sposobnosti, iskali načine kako krepiti svoje osebne kompetence. Srečanje je potekalo v dinamičnem, sproščenem in ustvarjalnem vzdušju. Udeleženke so nenehno sodelovale in se med seboj povezovale v skupinskem delu.

 

Za izvedbo dogodka se zahvaljujemo sofinancerju, občini Škofja Loka, predstavnikom RKS OZ Škofja Loka in vsem udeležencem za njihovo aktivno sodelovanje.

Podporniki