Posvet »Za boljšo prihodnost starejših in upokojencev«

13.06.2023 |

Novice zveze

Na pobudo predsednice Državnega zbora, mag. Urške Klakočar Zupančič, je 12. junija 2023 v veliki dvorani Državnega zbora potekal posvet, na katerega smo bili vabljeni tudi predstavniki nevladnih organizacij v javnem interesu. Predstavili smo lahko težave in izzive, s katerimi se srečujemo pri svojem delu in podali konkretne predloge sprememb in rešitev.

Na posvetu sta s prispevkom sodelovali tudi predsednica Zveze društev za socialno gerontologijo Slovenije, doc. dr. Barbara Grintal ter organizatorka lokalne mreže v MD Tromostovje, Anja Žitnik.  Našo organizacijo smo zastopale še: Martina Slokar - koordinatorka nacionalne mreže, Zora Žitnik Martinc - organizatorka lokalne mreže v MD Z roko v roki Kranj ter Marija Petek - urednica revije Prepletanja.

Ena od prioritet mandata predsednice Državnega zbora mag. Urške Klakočar Zupančič je  tudi izboljšanje položaja starejših in upokojencev. Bistveni dejavnik za izboljšanje položaja starejših in upokojencev je sodelovanje z registriranimi nevladnimi organizacijami v javnem interesu, ki so seznanjene z aktualnimi razmerami na terenu in z odprtimi vprašanji, ki jih je potrebno urediti na zakonodajni oziroma na sistemski ravni. Obenem pa je pomembno, da se vsa ta vprašanja naslovijo tudi prek ustreznih institucij.

Posvet je bil razdeljen na tri dele. V prvem delu so vabljene registrirane nevladne organizacije v javnem interesu in reprezentativni sindikati, ki delujejo na področju starejših in upokojencev, predstavili težave in izzive, s katerimi se srečujejo pri svojem delu in podali konkretne predloge sprememb in rešitev. Predstavniki državnih organov, pomembnih za delovanje države, združenj občin v Sloveniji in izobraževalnih institucij, so nato v drugem delu posveta predstavili predvidene reforme oziroma spremembe za izboljšanje položaja starejših in upokojencev. Tretji del posveta pa je bil namenjen morebitni razpravi in sklepnim besedam.

Dogodek je bil odprt za medije in zvočno in video sneman ter javno predvajan prek neposrednega prenosa na 3. programu RTV.

V nadaljevanju si lahko ogledate:

  1. prispevek predsednice ZDSGS, doc. dr. Barbare Grintal, nastop je od okvirno 56.40 minute dalje: https://365.rtvslo.si/arhiv/javne-predstavitve-mnenj-in-posveti/174964672
  2. prispevek ge. Anje Žitnik, MD Tromostovje, nastop je od okvirno 1:10:50 dalje: https://365.rtvslo.si/arhiv/javne-predstavitve-mnenj-in-posveti/174964649

 

3. Sporočilo za javnost, objavljeno na spletnem portalu Državnega zbora s fotogalerijo (foto: Matija Sušnik)

https://www.dz-rs.si/wps/portal/Home/is/sporocilaZaJavnost/sporociloZaJavnost/1cb9f496-dd88-49d0-b4e3-4bb4437de448

4. Več informacij o posvetu, vključno s podrobnejšim programom in prispevki vseh sodelujočih:

https://www.dz-rs.si/wps/portal/Home/is/dogodki/PosvetBPSU

 

 

Podporniki