Usposabljanje za organizatorje lokalnih mrež

26.10.2023 |

Novice zveze

24. oktobra je v bližini Domžal potekalo usposabljanje za vodje programa na lokalni ravni. Po začetnem zadržanem odzivu pri prijavah, se nas je na koncu zbralo 17 udeleženk iz različnih društev in ustanov, kjer delujejo mreže skupin. Srečanje je bilo zastavljeno zelo praktično in povezovalno. Usposabljanje smo namenili vedno aktualnim izzivom pri delovanju lokalnih mrež.

 

Eden izmed velikih izzivom s katerimi se srečujejo okolja je motivacija prostovoljcev. Prostovoljsko delo radi opravljamo pa vendar vsake toliko časa naša motivacija zaniha. Ob teh občutkih je potrebno, da se osredotočimo nase in se ponovno samoizprašamo kaj potrebujemo, kako si lahko pomagamo sami in kako nam lahko pomagajo drugi. Vloga organizatorjev lokalnih mrež je izjemno pomembna pri motivaciji prostovoljcev. V prvi vrsti seveda organizatorji lokalnih mrež morajo posrbiti zase in za svoje potrebe, da bodo lahko uspešno usmerjali in podpirali druge prostovoljce.

 

Vsak prostovoljec ima potrebe, ki ji mora zadovoljiti, če želi še naprej opravljati svoje poslanstvo. To so potreba po varnosti, spoštovanju in podpori. Ob zagotavljanju teh potreb se sprašujemo ali se počutimo dovolj varno, da lahko izrazimo kaj mislimo, čutimo, podelimo težave, kritiziramo in celo kdaj rečemo NE. Se počutimo dovolj spoštovano in cenjeno? Prejmemo dovolj podpore in pomoči, ko naletimo na izzive pri delovanju skupin in izzive pri opravljanju drugih prostovoljskih aktivnosti?

 

Udeleženke srečanja so svoja razmišljanja delile v skupinah, kjer se je pokazalo, da so društva in organizacije zelo različne tako pri motivaciji voditeljev skupin, kot tudi pri širjenju mreže prostovoljcev. Recept ne obstaja, naloga organizatorja lokalnih mreže pa ostaja zelo pomembna in zahtevna naloga.

 

Zaradi pomembnosti nalog, ki jih organizatorji lokalne mreže izvajajo, smo drugi del srečanja poimenovali »Srbi zase«. Takoj na začetku smo skupaj ugotovili, da za druge naredimo bistveno več, kot pa zase. In če se mi ne počutimo dobro v svoji koži smo za druge naporni in nekoristni. Kadar počnemo stvari zase dobimo občutek zadovoljstva.

 

Vse je odvisno od tega kako gledamo na situacijo. V ponavljajočih stresnih situacijah velikokrat uporabljamo besedo MORAM. Če pa jo nadomestimo z besedo ŽELIM, bomo situacijo videli kot bolj pozitivno in lažje rešljivo. Posebno pozornost pa je potrebno nameniti svojim čustvom in biti v stiku z njimi, saj čustva dirigirajo naše misli. Izvedli smo kar nekaj vaj skozi katere smo se osredotočali nase in se učili kako lahko bolje poskrbimo zase.

 

Srečanje smo zaključili v sproščenem vzdušju s popotnico, da bomo danes naredili nekaj samo zase in za naše dobro počutje.

 

Drage prostovoljke/prostovoljci, kaj pa boste vi danes naredili zase?

  članek OLM_1.jpg     članek OLM_2.jpg    članek OLM_3.jpg

članek OLM_4.jpg     članek OLM_5.jpg

Podporniki