Tiskovna konferenca: Konec socialno varstvenih programov?

20.09.2019 |

Novice zveze

Tiskovna konferenca: Konec socialno varstvenih programov?
Sporočilo za javnost (20. 9. 2019):

tiskovna konferenca 20.9.2019 govorciVlada je včeraj potrdila desetmilijardni proračun, za katerega pravi, da je socialno in razvojno naravnan. Ampak opisovati proračun, ki nenadoma ukinja 4 milijone predhodno obljubljenih sredstev za socialnovarstvene programe, kot socialen in razvojen, je zares slaba šala. 

Ministrstvo je sredstva za te programe kot del varčevalnih ukrepov znižalo leta 2012, s čimer smo se zaradi krizne gospodarske situacije strinjali. Ampak z javno zavezo, da se po koncu krize ta sredstva vrne na isto raven – kar nam je bilo končno zagotovljeno letos junija. Septembra pa smo šokirani ugotovili, da je ministrstvo brez kakršnegakoli uradnega pojasnila ta sredstva nepričakovano umaknilo iz proračuna.

tiskovna konferenca 20.9.2019 udeleženciSocialnovarstveni programi predstavljajo temelj socialnega varstva v Sloveniji. Gre za programe, kjer podplačane delavke in delavci opravljajo nenadomestljivo delo na zahtevnih in zelo specifičnih področjih socialne varnosti: programi za brezdomce, osebe s težavami v duševnem zdravju, osebe odvisne od nedovoljenih drog, žrtve nasilja, otroke, mladostnike in starejše. Za mnoge ranljive uporabnike, ki jih je v tem trenutku 160.000, ti programi predstavljajo edino možnost za ponovno vključitev v družbo in normalno življenje. Državne institucije, kot so Centri za socialno delo, bi brez teh programov žrtve nasilja namesto v varno hišo lahko poslale kratko malo – na cesto.

Delavci socialnovarstvenih programov že dolgo bijemo boj za enakopravnost in pravičnost svojih plač. Tako zahtevne programe lahko izvaja le dober in strokoven kader, ki ga je že sedaj glede na število uporabnikov premalo. Najmanj, kar pričakujemo, je enakovredna obravnava s kolegi v javnem sektorju. To pomeni primerljivo plačo in omogočeno napredovanje. Od leta 2012, ko smo se solidarnostno strinjali z znižanjem lastnih plač, se je regres javnim uslužbencem povečal za približno 20 %, plača strokovnih delavcev v socialnem varstvu znotraj javnega sektorja se je dvignila za 8 %, povprečna plača strokovnih sodelavcev pa za 16 %. Delavci in delavke v socialnovarstvenih programih pa še vedno ostajamo na plačah iz časa krize. Tisti in tiste, ki ostajajo, seveda. In tistih, ki ostajajo, je čedalje manj.

Apeliramo na poslance državnega zbora, da ta sredstva vrnejo v proračun, saj so nujno potrebna za nadaljnji obstoj kakovostnih socialnovarstvenih programov, ki po besedah Matjaža Smerdelja – bivšega brezdomca in uporabnika socialnovarstvenega programa – dobesedno rešujejo življenja: »Nikomur ne želim, da bi pristal na ulici in spoznal, kako pomembni so ti delavci.« 

Naj proračun v času gospodarske rasti ne ostane socialen in razvojen samo na papirju – temveč tudi v praksi. Ker pri teh sredstvih ne gre zgolj za številke. Gre za človeška življenja.

Urška Fišter, Vodja komuniciranja/Head of communicationsCNVOS
Center za informiranje, sodelovanje in razvoj nevladnih organizacij

 

Tiskovne konferenece smo se udeležile tudi predstavnice Zveze društev za socialno gerontologijo Slovenije in posameznih društev ter podprle prizadevanja za kvalitetno in strokovno izvajanje SVP tudi v prihodnje.

Isti dan (20. 9. 2019) je bil na to temo na RTV Slovenija 1 pri Dnevniku ob 19.00 uri tudi krajši prispevek https://4d.rtvslo.si/arhiv/dnevnik/174639296 (prispevek se začne pri 18:50 minuti)

 

 

Podporniki