Udeležba na delavnici v sklopu projekta "Evropski teden mobilnosti"

19.09.2018 |

Novice zveze

evropski teden mobilnosti 2018

Evropski teden mobilnosti, katerega slogan je bil »Združuj in učinkovito potuj«, je potekal med 16. in 22. septembrom po vsej Sloveniji. Odvijalo se je kar nekaj aktivnosti in dogodkov, ki so bili v veliki meri namenjeni ozaveščanju kako lahko kot posamezniki prispevamo k izboljšanju okolja in k  dvigu kakovosti življenja. Poudarek je bil na trajnostni mobilnosti, ki pomeni premikanje na trajnostni način, kar vključuje hojo, kolesarjenje, uporabo javnega potniškega prometa, delitev avtomobila … .

Ministrstvo za zdravje je v svojem povabilu izpostavilo, da redna hoja in kolesarjenje preko celotnega življenjskega obdobja pripomoreta k boljši telesni pripravljenosti, in tudi v starosti pomagata ohranjati mišično maso in močne kosti, zmanjšujeta nevarnost bolezni srca in ožilja, možnost nastanka kapi, znižujeta krvni tlak ter raven holesterola, lahko preprečita sladkorno bolezen tipa 2, raka na dojki in prostati.

Letos je bila posebna pozornost namenjena starejšim in številne občine so izvedle delavnice za starejše »Ostanimo mobilni«. Vsako občina je dala poudarek vsebinam, ki so bolj aktualne za občane. S članicami in voditeljicami iz mreže skupin, ki deluje na Goriškem, smo se udeležile delavnice, ki je potekala 19. septembra veliki sejni dvorani Mestne občine Nova Gorica.

V uvodu je predstavnica  MO Nova Gorica, ga. Vanda Mezgec, predstavila aktivnosti občine za izboljšanje kvalitete življenja občanov. Te zajemajo ureditev kolesarskih poti,  širjenje con umirjenega prometa, spremljanje kvalitete zraka oz. onesnaženosti …

Predstavnica Nacionalnega inštituta za javno zdravje, ga. Kristina Brovč Jelušič, je poudarila pomen trajnostne mobilnosti in gibanja za zdravje, kar pomembno koristi tudi pri delovanju možganov. Opozorila je na posledice sedečega življenjskega sloga. Raziskave kažejo, da je 6 ur neprekinjenega sedenja primerljivo s kajenjem!

G. Miran Mozetič iz Šolskega centra Nova Gorica je opozoril na veliko ranljivost pešcev v prometu, še posebej starejših. Opozoril je na previdnost, tudi pri prečkanju ceste na prehodu za pešce. Vozniki avtomobilov imajo namreč zelo različne reakcijske čase in včasih nas prepozno opazijo ali pa vozijo prehitro. Dal je zaskrbljujočo primerjavo - če nas npr. zadene avtomobil, ki vozi 30 km/h, so posledice podobne, kot bi padli z višine 3,5 metra in naša teža se ob trku poveča za osemkrat.

Priporočil je uporabo odsevnikov in kresničk, ki nas kot pešce naredijo zelo bolj vidne. Če smo brez odsevnikov, nas voznik v snopu zasenčenih luči opazi na razdalji 18,26 metrov, če pa imamo na sebi odsevnike, smo vidni že na 170 metrov!

G. Karel Bizjak, izkušeni rekreativni kolesar, je v petdesetih letih prekolesaril že toliko kilometrov, da bi lahko desetkrat obkrožil Zemljo. Predstavil je prednosti potovanja s kolesom in tudi nasvete za nakup ustreznega kolesa ter lastno varnost.

Na delavnici se je predstavil tudi Zavod Sopotnik,  ki je nastal z namenom pomagati starostnikom pri vključevanju v aktivno družbeno življenje.  Z brezplačnimi prevozi za uporabnike po nekaterih občinah omogočajo, da se udeležujejo kulturnih dogodkov, obiskujejo svoje prijatelje, gredo k zdravniku, v trgovino ipd.

Šola zdravja je predstavila dejavnosti društva in praktičen prikaz vaj. Člani se razgibavanje vsako jutro (razen nedelje in praznikov)  na prostem, v bližini svojega doma v vseh letnih časih.

Tudi v naši Zvezi društev se zavedamo pomena ozaveščanja o zdravem življenjskem slogu. Zato smo razvili program "Pazi nase in (po) skrbi zase", ki ga podpira Ministrstvo za zdravje. Program informira, osvešča, izobražuje in usposablja starejše odrasle o pomenu zdravega življenjskega sloga, zdrave prehrane ter o pomenu vključevanja telesne aktivnosti in telesne dejavnosti v vsakodnevno življenje in to s poudarkom na preprečevanju poglabljanja krhkosti pri starejših odraslih.

M. S.

 

Podporniki