Čestitke ob mednarodnem prazniku žensk

08.03.2018 |

Novice zveze

dan zena

Drage članice in voditeljice skupin,

iskrene čestitke ob mednarodnem prazniku žensk, ki ga po svetu že od leta 1917 praznujemo vsako leto 8. marca. Na ta dan praznujemo ekonomsko, politično in socialno enakopravnost ter dosežke žensk.

V program Skupine starih ljudi za samopomoč ste v veliki večini vključene ženske - med članicami/člani je 86 % žensk, med prostovoljkami/prostovoljci pa kar 94 % žensk!

Pobudo za praznovanje 8. marca je dala nemška feministka in socialistka Klara Zetkin.

Prvič so mednarodni praznik praznovali leta 1911 v Avstriji, Nemčiji, Švici in na Danskem. Takrat je za praznik vseh žensk veljal še 19. marec. Mednarodni dan žena se na 8. marca praznuje od leta 1917. Praznik je nastal tudi v spomin na vse ženske (bilo jih je več kot 140), ki so umrle v požaru v newyorški tovarni Triangle leta 1911. Datum 8. marec so pozneje izbrali zato, ker so v New Yorku na ta dan leta 1857 ženske, zaposlene v tekstilni industriji, prvič stavkale.

Tudi v Sloveniji so potekali boji za enakopravnost žensk, tako je že leta 1897 začel izhajati ženski časopis Slovenka, prvo žensko društvo pa je bilo ustanovljeno leto pozneje. Pomembna letnica v boju za enakopravnost je 1906, ko je Marija Urbas kot prva Slovenka na graški fakulteti doktorirala iz filozofije. Ženske v Sloveniji so se že močno približale enakopravnosti s tem, ko je bila leta 1945 uzakonjena splošna volilna pravica.

 

Podporniki