Vabljeni na 15. Festival za tretje življenjsko obdobje

07.09.2015 |

Novice drugih organizacij

Logo 15.F3ZO 2015-1

 

 

JESENI PRIHAJA ŽE 15. FESTIVAL ZA TRETJE ŽIVLJENJSKO OBDOBJELogo F3ZO copy datum vsi smo ena generacija

Ljubljana, 18. avgust - Letošnjo jesen se bomo od 29. septembra do 1. oktobra ponovno družili na 15. Festivalu za tretje življenjsko obdobje v Cankarjevem domu v Ljubljani. Za letošnji jubilejni Festival je organizator za obiskovalce pripravili nekaj novosti, ki bodo še bolj popestrile pestro festivalsko dogajanje.

IZOBRAŽEVALNI PROGRAM: Zdravje je samo eno, ohranimo ga

Tudi letos bo izobraževalni program postregel z zanimivimi vsebinami, poseben poudarek pa bo namenjen zdravemu staranju. Na predavanjih boste lahko prisluhnili zanimivim predavanjem s področja ohranjanja zdravja, alternativnih metod ohranjanja zdravja ter na odprti delavnici spoznali nove vadbe, s katerimi boste lahko ohranjali vitalnost in energijo. Poseben gost letošnjega izobraževalnega programa bo mednarodno priznani fitofarmacevt »novega tisočletja«, dr. Roberto Solime. Poznavanje in seznanjenost s postopki nudenja prve pomoči in oživljanja lahko reši življenje, znanje pa boste lahko vse tri dni osvežili na predavanjih in odprti delavnici.

STROKOVNI PROGRAM: Vseživljenjsko učenje, življenje in ustvarjanje starejših v družbi prihodnosti

V vse hitreje spreminjajoči se sodobni družbi je vseživljenjsko učenje, izobraževanje in ustvarjanje pogoj za ohranjanje enakopravnosti med generacijami. Vse več storitev javnih in zasebnih servisov se seli na splet, zato je pri starejših potrebno vzbuditi in ohranjati motivacijo za vseživljenjsko žejo po znanju. Osrednja okrogla miza strokovnega programa bo posvečena pogovoru o stanju izobraževanja odraslih in starejših od 65. leta v Sloveniji, kaj prinaša družba prihodnosti in kje v njej svoje mesto zasedajo starejši. Na okroglih mizah strokovnega programa se bomo dotaknili še teme integrirane oskrbe bolnih in onemoglih v lokalni skupnosti, e-uprave in kaj prinaša za starejše, ljubiteljske kulture in pomena, ki ga nosi za vse generacije ter spremembam, ki se nam obetajo na področju zdravstva.

FESTIVALSKA KUHINJA IN DOMAČI KOT: Letošnji Festival prinaša novosti

Letos organizatorji prvič pripravljajo Festivalsko kuhinjo, kjer si boste lahko ogledali pripravo in okusili zdrave dobrote, ki jih bodo za vas pripravljale Sanja Lončar, soavtorica trilogije Ščepec - kako z začimbami uravnavamo sladkor?, Emilija Pavlič, avtorica Mamica, nauči me kuhati in Kuhajmo zdravo! ter drugi. Ogledali si boste lahko tudi čisto ‘pravo’stanovanje, opremljeno s pohištvom in ostalimi pripomočki, ki starejšim olajšajo bivanje v lastnem domu. Opremo boste lahko tudi preizkusili!

PROGRAM ZDUS

Za bogat program bo v letošnjem letu poskrbela tudi Zveza društev upokojencev Slovenije, z letošnjim jubilejnim 40. Srečanjem pevskih zborov društev upokojencev Slovenije in 7. Večerom pesmi in plesa. Na razstavnem prostoru ZDUS-a se vam bodo s svojimi aktivnostmi predstavila društva upokojencev iz cele Slovenije, na likovni razstavi pa bodo na ogled postavljena dela, ki so nastala v okviru letošnje likovne kolonije v Izoli.

NATEČAJI

S koncem šolskega leta so se zaključili različni natečaji, med katerimi letos izstopa prenovljeni natečaj medgeneracijskega sodelovanja. Mlajše in starejše so organizatorji pozvali, naj pripravijo in izpeljejo različne aktivnosti s poudarkom na medgeneracijskem druženju in sodelovanju. Organizator je prejel zapise o izvedenih delavnicah, druženjih in skupinskih delovnih akcijah, s katerimi so mlajši in starejši iz vseh koncev Slovenije pokazali, da cenijo in negujejo vrednoto medgeneracijskega sodelovanja. Podelitev priznanj najboljšim vseh natečajev bo potekala 1. oktobra 2015 na odprtem odru v Veliki sprejemni dvorani Cankarjevega doma.

SEJEMSKA RAZSTAVA: bogata sejemska ponudba in sejemski popusti

Tudi letos se bo v sejemski razstavi predstavil nabor različnih podjetij in ponudnikov storitev za starejše, ki bodo izvajali različne brezplačne meritve vida, sluha, sladkorja v krvi, ortopedske meritve stopal, predstavitev samopregleda dojk ...

Več na www.f3zo.si.

 F3ZO15 FB banner 851x315 fotka

Podporniki