“Kje so naše meje?“ – nacionalna konferenca socialnega vključevanja

04.06.2015 |

Novice drugih organizacij

“Kje so naše meje?“ – nacionalna konferenca socialnega vključevanja

Mreženje ter pretok znanja in informacij so ključnega pomena za stroko.

 Mreža Vključen.si je v petek, 29. maja, organizirala drugo konferenco socialnega vključevanja, tokrat pod sloganom “Kje so naše meje?“. Njen namen je bil dodatno usposobiti strokovne delavce nevladnih organizacij (NVO) s področja socialnega vključevanja za delo z uporabniki in seznanitev z novostmi na področju črpanja finančnih sredstev. Več kot 180 udeležencev je do zadnjega kotička napolnilo dvorano City Hotela, s programom pa so bili zadovoljni tako udeleženci, kot organizatorji.

Vsi so si bili enotni, da so takšni dogodki zelo pomembni za stroko, saj omogočajo in spodbujajo zelo potrebno dodatno izobraževanje in mreženje.

Uvodna govora na konferenci sta imeli Marjeta Ferlan Istinič iz sektorja za izvajanje storitev in programov na MDDSZ in Živa Štiglic, vodja mreže Vključen.si. Osrednji govornici pa sta bili Urška Battelino, psihoterapevtka psihoanalitične smeri, in doc. dr. Katarina Kompan Erzar, zakonska in družinska terapevtka. Slednja je predavala o potrebnosti postavljanja meja pri delu z uporabniki in opozorila, kako se izogniti težavam, če se jih prekorači. “Spoštovanje osebnih meja se zmeraj začne s spoštovanjem meja lastnega dostojanstva in tudi lastne nemoči, meja uporabnika in seveda stroke,“ je poudarila doc. dr. Kompan Erzar.

Urška Battelino je v svojem predavanju spregovorila o pojavu mejne osebnostne motnje in narcistične motnje ter o tem, kako takšne uporabnike prepoznati in z njimi tudi delati. Poudarila je, da lažje sprejmemo tisto, kar razumemo, ne moremo pa sprejeti tistega, česar ne razumemo. “Prav tako je s postavljanjem mej – lažje jih začnemo postavljati v tistih odnosih, kjer razumemo njihovo dinamiko,“ je povedala ga. Battelino.

Drugi sklop konference je bil namenjen problematiki financiranja NVO s področja socialnega vključevanja. Priložnosti, ki jih prinaša nova finančna perspektiva 2014–2020, je predstavila Dragana Stojmenović, predstavnica projektne enote za socialne storitve in programe na MDDSZ. Metka Cerar z Zavoda RS za zaposlovanje pa je pojasnila, kako učinkovito črpati iz ukrepov aktivne politike zaposlovanja.

“Izjemna udeležba na konferenci kaže, da je potreba NVO po strokovnem usposabljanju in opolnomočenju zelo velika. Le s povezovanjem in sodelovanjem bomo v prihodnje lahko uspešno premagovali problem socialne izključenosti,“ je zaključila Živa Štiglic, vodja mreže Vključen.si, ki deluje kot spodbujevalnik razvoja nevladnega sektorja na področju sociale in je tudi organizator nacionalne konference socialnega vključevanja.

članek najdete na povezavi: vkljucen.si/novice-razpisi-obvestila/obvestila/824-kje-so-nase-meje-nacionalna-konferenca-socialnega-vkljucevanja

Mreža Vključen.si

Telefon: 030 646 943

E-naslov: info@vkljucen.si

http://vkljucen.si

 

Podporniki