Med dobitniki najvišjega državnega priznanja Republike Slovenije za prostovoljstvo leta 2011 je tudi Medgeneracijsko društvo za samopomoč Drava

07.12.2011 |

Novice zveze

Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk je 5. 12. 2011 na
8. Slovenskem kongresu prostovoljstva v Mariboru podelil državno nagrado in priznanja na področju prostovoljstva, ki se jih je v Sloveniji podeljevalo prvič, kar prinaša letos sprejeti Zakon o prostovoljstvu.

avtor fotografije: Sašo Bizjak<br />
vir: spletna stran www.siol.netZa dobitnika osrednje nagrade so izbrali zdravnika Aleksandra Dopliharja, vodjo ambulante Pro bono za osebe brez zdravstvenega zavarovanja.

Odbor za podelitev državnih priznanj na področju prostovoljstva je za dobitnika osrednje nagrade izbral zdravnika Aleksandra Dopliharja, vodjo ambulante Pro bono za osebe brez zdravstvenega zavarovanja. Že 20 let upokojeni specialist medicine dela, prometa in športa Aleksander Doplihar skoraj vse od njene ustanovitve leta 2002 dela v splošni ambulanti Pro Bono v Ljubljani. V njej sprejemajo pomoči potrebne osebe brez zdravstvenega zavarovanja, kot so brezdomci, nekateri tujci in izbrisani, ki sicer nimajo dostopa do zdravstvenih storitev v javnih zdravstvenih ustanovah.

Predsednik Türk je prav tako podelil šest priznanj na področju prostovoljstva. Te so dobili Jadranka Glavač, Gorazd Bence, Jani Podrepšek, Zvonimir Korenčan, Čebelarska zveza Slovenije ter Medgeneracijsko društvo za samopomoč Drava.

državno priznanje za prostovoljstvo - MDS Drava Zveza društev za socialno gerontologijo Slovenije izreka iskrene čestitke Medgeneracijskemu društvu za samopomoč Drava in ostalim dobitnikom za prejeto priznanje Republike Slovenije za prostovoljstvo leta 2011.

Društvo je član Zveze društev za socialno gerontologijo Slovenije in je največje društvo, ki temelji na organiziranem prostovoljskem delu. V njem je aktivnih 103 prostovoljk in prostovoljcev, ki se redno tedensko družijo s 460 starimi ljudmi v 28 skupinah, ki delujejo v domačem okolju (na območju UE Maribor, Pesnica in Ruše) in v 32 domskih skupinah (v Domu starejših občanov Tezno, Domu Danice Vogrinec, v Sončnem domu in v Domu starejših Idila).

predstavitev MDS Drava

zahvala MDS Drava

Po besedah izvršne direktorice Slovenske filantropije Terezije Novak pomeni priznanje "velikosti ljudi prostovoljcev, ki leta in leta delajo več, kot morajo". "Letošnji nagrajenec je enakovreden vsem nagradam na kulturnem področju. Je res velik človek," je poudarila.

Maribor prejel nagrado Mesto prostovoljcev
V okviru dvodnevnega kongresa prostovoljstva, ki ga je gostila mariborska Dvorana Union, je Mestna občina Maribor kot tretje slovensko mesto prejela naslov Mesta prostovoljcev, udeleženci kongresa pa so sprejeli t.i. Mariborski manifest prostovoljskih organizacij.

Vir: www.siol.net, MDS Drava

Podporniki