64. številka revije Prepletanja

20.09.2023

 

Draga bralka, dragi bralec, tokrat prepletamo 41 besedil, 11 anekdot in številne fotozgodbe.

Pred vami so Prepletanja 64, kjer se ob besedilih iz Zveze društev za socialno gerontologijo Slovenije prepletajo novice, reportaže, portreti in poročila društev, iz katerih se čuti nova energija. Kot da ste v skupinah vsi olajšani po kovidnih strahovih, ki so dokončno za nami, vzcveteli. Kot da je na novo vzniknilo vso veselje ob druženju, pogovorih, sprehodih, izletih, strokovnih srečanjih, intervizijah …

Za 63. izdajo Prepletanj ste v društvih in ZDSGS pripravili kar 41 besedil. Iz njih vejejo veselje, navdušenost, inovatovnost, včasih tudi igrivost in predvsem neizmerna življenjska energija. Od izdaje 63. Prepletanj se je prepletlo toliko lepih misli in zgodilo toliko dogodkov, da bo branje nekoliko  obsežnejše. Vseh poslanih fotografij nismo mogli objaviti, izbrali pa smo tiste, ki pripovedujejo zgodbe bolj bogato kot tisoč besed.

Predsednica ZDSGS doc. dr. Barbara Grintal in voditeljica MD Tromostovje Anja Žitnik sta sodelovali na posvetu predsednice Državnega zbora RS mag. Urške  Klakočar Zupančič z naslovom Za boljšo prihodnost starejših in upokojencev. Njuni predstavitvi prav tako bogatita vsebino Prepletanj.

V Prepletanjih razveseljuje besedilo o novih voditeljicah in voditelju iz MD Tromostovje in DRCI MOST Žalec, ki so enoletno usposabljanje uspešno zaključili. V Mariboru so maja začeli z usposabljanjem naslednjih 24 novih voditeljev. Dolgoletna voditeljica iz Jesenic Dragica Medja je srčno opisala svojo prostovoljsko voditeljsko izkušnjo in k temu plemenitemu poslanstvu povabila širši krog ljudi. Metka Pajer iz VID Velenje je z nami podelila dve temi: stresne situacije zaposlenih in razseljenih stanovalcev zaradi prenove doma in modrost staranja.  Na pobudo članice uredniškega odbora Blanke Kositer je v Prepletanjih tudi nekaj misli o samosti in osamljenosti, ki poskušajo osvetliti del vidikov izbire sodobnega časa: da si podarimo samoto.

Sredino Prepletanj bogati priloga Anekdote skupin Zveze društev za socialno gerontologijo Slovenije in zajema enajst anekdot, ki ste jih poslali iz društev. Pobudo je dala članica uredniškega odbora mag. Mateja Prosen. Anekdote so po pravilu smešnice, kratke pripovedi o dogodku, občutkih, doživetjih. A ker življenje ni praznik, niso vse vesele. So opis neizbrisnih vtisov iz življenja skupin starih ljudi za samopomoč, ki jih je vredno podeliti.

Marija Petek, vaša urednica

 

Prepletanja_64_2023.pdf

Anekdote_64_2023.pdf

Podporniki