Pojdi na uvodno stran. Zemljevid strani. Natisni stran. Pišite nam. Kolofon

Zveza društev za socialno gerontologijo slovenije

Partizanska cesta 12,
2000 Maribor

PE: Gregorčičeva 20,
5270 Ajdovščina

PE: Ljubljanska cesta 58,
1230 Domžale


e-poštni naslov:
zveza@skupine.si

Interne novice Zveze ...

 

Prehrana

logo Pazi nase in (po)skrbi zaseS programom Pazi nase in (po)skrbi zase prispevamo k večji informiranosti, obveščenosti, ozaveščenosti in usposobljenosti starejših odraslih o problematiki upada kostne in mišične mase, kot posledici neustrezne prehrane. 

S pomočjo predavanj, delavnic in primerno izbranimi metodami dela, temelječ na andragoškem in gerontološkem principu, se starejši odrasli informirajo, pridobivajo nova znanja in usposabljajo o  primerni prehrani ter primerih dobrih praks – aktivnega življenjskega sloga, ki pomembno vpliva na krepitev mišične in kostne mase.

Preprehranska piramidadavanja z delavnicami/usposabljanja pripravljena v ta namen bodo za voditelje pogovornih skupin in druge zainteresirane starejše ljudi  izvedena:

  • 1. lokacija Maribor: 25. 4. 2018 (s pričetkom ob 10.00 uri), Gorkega 34, Maribor vabilo
  • 2. lokacija Polzela: 17. 5. 2018 (s pričetkom ob 9.30 uri), Mala dvorana Kulturnega doma na Polzeli vabilo
  • 3. lokacija Logatec: 7. 6. 2018 (s pričetkom ob 9.30 uri), v prostorih Doma Marije in Marte Logatec. vabilo

V obdobju od septembra 2018 do junija 2019 bodo v pogovornih skupinah v mreži skupin ZDSGS, ki so se prijavile za sodelovanje v programu, potekale 2 krat mesečno delavnice, ki bodo vključevale izvedbo pogovorne teme iz pripravljenega priročnika, temelječ na andragoškem in gerontološkem principu, po metodi dela skupin za samopomoč.

Predavanja z delavnicami / usposabljanja so za sodelujoče brezplačna.

Zaželjena je predhodna prijava na zveza@skupine.si.


MB-H predstavitev programa - uvod, pozdrav

MB-H predavanje Maja

MB-H predstavitev tveganj za padce, načini preprečevanja padcev

MB-H predstavitev centrov za krepitev zdravja

 

 

 

 

 

Sreda popoldan, 25. 4. 2018  je bila za udeležence 1. usposabljanja v programu Pazi nase in (po)skrbi zase, obarvana s predstavitvijo primerne prehrane za starejše odrasle, s poudarkom na prehranskih usmeritvah programa CINDI.

Srečanje je v prvem delu vodila koordinatorica Centra za krepitev zdravja Zdravstvenega doma Dr. Adolfa Drolca Maribor Nataša Vidnar, ki je začetku srečanja je predstavila svojo organizacijo, ki je tudi partner v programu Pazi nase in (po)skrbi zase.

MB-H prehrana - Nataša Vidnar

Izpostavila je ključne aktivnosti Centra za krepitev zdravja, način koriščenja storitev ter vse druge pomembne informacije za uporabnika njihovih storitev.

Sledilo je pregledno predavanje v sliki in besedi o pomenu prehrane, prehranskih navadah, ritmu prehranjevanja za starejše odrasle.

Maja Bizjak, sodelavka  Centra za krepitev zdravja Zdravstvenega doma Dr. Adolfa Drolca Maribor je predstavila  udeležencem pomembne teme s področja sodobnega načina življenja, opozorila na zavedanje soočanja s stresom ter skupaj z udeleženci spregovorila o tehnikah sproščanja. Posebno pozornost je namenila ozaveščanju procesa spreminjanja, ki igra ključno vlogo v življenju posameznika, ko le-ta začuti, da je čas za spremembo.

Delovna terapevtka Špela Lubej je skozi besedo in sliko predstavila nevarnosti padcev in preprečevanje padcev, izpostavila je najpogostejše okoljske ovire v skupini visoke tveganosti za padce ter v nadaljevanju srečanja usmerila udeležence na prilagoditev domačega okolja, ki je prijazno za starejše osebe.

Srečanje tega dne smo zaključili z usmeritvami za nadaljnje delo doma in v skupinah.

Z nami so se tega dne družili sodelujoči iz Podravske, Koroške in Pomurske regije, iz krajev Beltinci, Lendava, Radlje ob Dravi in Maribora, ki so tudi prejeli priročnik in zapestnice programa kot opomnik, za redno delo na vsebinah programa za preprečevanje poglabljanja krhkosti pri starejših odraslih. 

Vabljeni tudi, da si ogledate utrinke iz druge in tretje izvedbe usposabljanj, ki sta potekali v Polzeli in Logatcu.


 

logo zvezalogo ZD Dr.Adolfa Drolca MB malalogo Ministrstvo za zdravje RSlogo Dober tek Slovenija

 

 

 

 

 

"Projekt sofinancira Ministrstvo za zdravje RS. Projekt /program je del prizadevanj Dober tek Slovenija za več gibanja in bolj zdravo prehrano."

naprej na: Gibanje

Še -1097 dni do:

"skupnega praznovanja 30-letnice programa Skupine starih ljudi za samopomoč, ki bo 1. 6. 2017 v Celju"

Koledar

1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
<maj junij 2020 jul>

podpornikiprijava v extranet