23. št. Prepletanja, Oktober 2007

26.10.2007

urednica
V torek, ko je dobesedno zalivalo naše kraje, sem se peljala proti Škofja Loki. Žal mi je bilo, ker sem šla od doma in zdelo se mi je, da sem vedno bolj v zagati. Iz takih skrbi me je predramil pisk. Prišlo je SMS sporočilo: »Kje si? Upam, da je vse v redu s tabo?« Hmm.. znanec, s katerim nimava pogostih stikov! In potem še nekaj sporočil in klicev, z vprašanji kako sem in kako so domači. Na srečo nič hudega.

Moram pa priznati, da me je ganila ta skrb, dobro mi je dela. Razpoloženje se je popravilo in nehala sem se ukvarjati s tesnobnimi mislimi. Kolikokrat je eno samo vprašanje, telefonski klic, pozdrav na cesti, pomirjujoč zamah iz avta, izmenjava treh stavkov z neznancem, tisto, kar nas zgane in pomiri.
Čeprav se celo življenje treniramo v tem, da bi obvladovali položaj in se znali sami spoprijeti z vsemi situacijami, pa se navsezadnje vedno izkaže, da je vir moči tudi podpora sočloveka. Tako vsakdanje in oguljeno nam zveni misel, da lepa beseda vedno lepo mesto najde. Pa vendarle je prav beseda tista, s katero se lahko dotaknemo sočloveka in mu damo vedeti, da ni sam.
Jesen je bogat in raznolik čas na vseh področji. Tudi z vsebino revije jim želimo slediti. V tem trenutku morda najbolj pretresljivo zavedanje o tem, kako mogočna je narava. Ob tem se moramo vprašati, kakšno je naše mesto v njej.

Letošnje poletje se je ponovno zgradilo mnogo mostov med generacijami, kar lahko vidite v sliki in besedi, ob tem pa se porodi tudi mnogo idej za razvedrilo. Naj popestrijo dolgočasen in meglen dan.
V oktobru poteka Teden starejših, Teden vseživljenjskega učenja, vedno bolj odmeven Festival za 3. življenjsko obdobje, številne prireditve v vseh krajih, odprta vrata različnih društev, zavodov, številne okrogle mize, razmišljanja, predlogi in ponudbe za lepše, kvalitetnejše, bolj zdravo življenje.
Naj bo to tudi čas za osebni razmislek v katerem se znamo in zmoremo za tisto, kar se nam zdi res vredno in pomembno.

Vabim vas k pisanju prispevkov za naslednjo, decembrsko številko, ki jih pošljite na uredništvo do 20. novembra.

Torej, nasvidenje v decembru!
Ema Brelih4 Marija Bavdaž
Pogovor
Človek dosti lažje živi, če se vklopi v stvarstvo

Počasi, počasi se nam dozdeva, da se z načinom življenja oddaljujemo od tistega, kar v svojem bistvu smo – od stvarstva. Včasih se poskušamo vrniti nazaj – k naravi. Pa je težko, ker smo se odvadili sedeti, gledati, poslušati, vohati, čutiti. Ko pozabimo na čas in uro, izgine tudi občutek, da nekaj zamujamo in takrat – živimo svojo biološko uro – tu in zdaj.
Tako je tekel tudi pogovor z Marijo Bavdaževo.

8 čakajo nas podnebne spremembe
Strokovna tema
Čakajo nas podnebne spremembe, Lučka Kajfež-Bogataj

V zadnjem desetletju res živimo v zelo toplem obdobju, najtoplejšem v zadnjih 150 letih. Mrzle in snežene zime so vse redkejše, poletja postajajo bolj sušna, vremenske ujme pa pogostejše. Podnebne spremembe so že tu in nas klimatologe niti malo ne presenečajo. Klimatske spremembe so bile opredeljene kot resen problem že na Prvi konferenci o svetovnem podnebju leta 1979, vendar je bila na pobudo Združenih narodov šele leta 1992 v Rio de Janeiru sprejeta Okvirna konvencija Združenih narodov o spremembi podnebja. Ta jasno priznava, da je človekov vpliv na klimatski sistem lahko dovolj velik, da spremeni podnebje planeta. Zato se upravičeno lahko vprašamo, kako hitro in kako močno se podnebje lahko spremeni? Ali lahko te spremembe upočasnimo ali preprečimo? Vse to so zelo resna vprašanja in odgovori nanje so za vse generacije, še zlasti pa za mlado generacijo, ki bo živela v naslednjih desetletjih, zelo pomembni.
12 s starejšimi kulturnimi mediatorji
V muzeju s starejšimi kulturnimi mediatorji, Rajka Bračun

V tretjem življenjskem obdobju znanje pridobivamo za svojo osebnostno rast, pa tudi zato, da ga lahko predajamo drugim. Znanje in kultura nista kakor stvarno blago. Ko ju podarimo drugim, rasteta in se oplemenitita.
Na Slovenski univerzi za tretje življenjsko obdobje znanje pridobivamo zase in za druge. S prostovoljnim delom ga podarjamo lokalni skupnosti: kulturnim, zdravstvenim, vzgojno izobraževalnim ustanovam in posameznikom. Starejši muzejski vodniki, ki jih lahko srečamo na razstavi Slovenski jezik: identiteta in simbol. Kratka zgodovina Slovencev v Narodnem muzeju Slovenije, so slušatelji različnih študijskih krožkov na Univerzi za tretje življenjsko obdobje. V muzeju delujejo kot prostovoljni mediatorji v kulturi. Z zanimivimi zgodbami in osebnimi pripovedmi oživljajo muzejske predmete, neme pričevalce slovenske zgodovine, ki so se kljub številnim vojnim vihram in naravnim nesrečam skozi stoletja ohranili do današnjih dni. Ste jih že videli?
14 mostovi
Mostovi med generacijami
Na Krasu je krasno, Zdenka Furlan

Tudi letos je bilo med 22. in 24.junijem v Pliskovici veselo in živahno. Sežanski Rdeči križ je v sodelovanju z Medgeneracijskim društvom Naše vezi iz Nove Gorice in Zvezo društev za socialno gerontologijo Slovenije letos že tretjič organiziral Medgeneracijski tabor. Letos sta se nam prvič pridružila dva člana Medgeneracijskega društva Jesen iz Ilirske Bistrice.
Na turistični kmetiji Petelin-Durcik se nas je zbralo 28 pripadnikov mlajše, srednje in starejše generacije. Počutili smo se prijetno in domače, tudi zaradi prijaznosti gostiteljev.
Nasmehni se (mi), Martina Slokar
Letos smo po enoletnem premoru ponovno organizirali Medgeneracijski tabor in za kraj našega štiridnevnega druženja drugič izbrali Travno goro. Lepo se je bilo vrniti v zavetje kočevskih gozdov in travnikov, v čisti zrak in tišino. No, mir in tišina sta bila le ponoči, čez dan smo skrbeli, da se je videlo in slišalo vseh 37 udeležencev. Tabor smo že devetič izvedli in organizirali skupaj s prijatelji iz Medgeneracijskega društva Korak iz Idrije in ponovno dobili potrditev, da je povezava dveh okolij idealna, prav tako pa tudi prepletanje članov domskih in zunanjih skupin.
celoten prispevek ...
19 toplo sporočilo
Sredina
Toplo sporočilo, Marija

Lani je pomlad krepko zamujala, mesec maj je bolj spominjal na jesen.
Tako smo se imeli kaj pogovarjati, vreme, služba denar…
Dnevi tečejo in ko minejo so že zgodovina.
Pa vendar se včasih zgodi dan ura, celo minuta, ki ti ostane v spominu, včasih lepem, ki ti potem pomaga skozi življenje, včasih pa se zgodi kaj takega, ki ti življenje popolnoma spremeni, za trenutek ustavi in takrat se še ne zavedaš, da ne bo nikoli več kot je bilo.
23 učenje za delo
Učenje za delo

Radoživost, Nataša Gajgar
V rubriki so predlogi za razvedrilo in igranje, ki so jih preizkusili udeleženci tabora na Vodiški planini: družabne igre, ročne spretnosti, uganke…
celoten prispevek ...


26 naši dopisniki
Naši dopisniki

O nas, jurjevkah iz Krasa in Borih iz Hrpelj, Marta Ščuka
Doživetje, Marija Fiscione
Spomini na dišečo opojnost, članice skupine Lastovke
Naši dobri sosedi rezi na poročni dan, Troha Jelka
29 iz društev
Iz društev

Novo društvo v Trebnjem, Mateja Vidmar
Dva lepa dogodka na Obali, Marija Kerin
Dva izleta, MD Drava
Intervizijsko srečanje, MD Korak
Vabilo na dan odprtih vrat, MD Jesenski cvet

32 zdsgs
ZDSGS

Kandidacijski postopek za izvedbo nadomestnih volitev v organe Zveze društev za socialno gerentologijo Slovenije,
Obvestilo o regijskih srečanjih
Usposabljanje in izobraževanje organizatorjev regionalnih in lokalnih mrež, Majda Horvat
34 kratka zgodba
Kratka zgodba

Vlak življenja, Ana Uršej
Moj krst, Ana Uršej
Moja domovina, Irena Hvala38 v družbi z dobro knjigo
V družbi z dobro knjigo

Praktični vodnik za upokojence
Roy Goreya, Srčne zgodbe
Marko Iršič, Umetnost obvladovanja konfliktov
Frank Schirrmacher, Zarota metuzalemov
Želim se naročiti na revijo Prepletanja ...
  • (jpg)

Podporniki