6. št. Prepletanja, april 2003

Iz vsebine:

intervju mimica
Ema Brelih/ intervju:Mimica Primc
Najbrž v Ilirski Bistrici in okolici ni nikogar, ki ne bi poznal Mimice. Še zdaj, kljub temu, da je upokojena, s posebnim žarom pripoveduje o tem, kako so se na vsemogoče načine trudili, da bi pomagali ljudem, ki so se v stiskah obračali nanjo in na sodelavke. Včasih se je zdelo nemogoče in nerazrešljivo, a marsikaj je uspelo. Kakor bi bilo danes se spominja začetkov ustanavljanja skupin starih ljudi za samopomoč v domačem okolju.
celotni prispevek ...

7 md žarek
Medgeneracijsko društvo Žarek
Medgeneracijsko društvo Žarek bo 14. maja praznovalo 5. rojstni dan.
Takrat je pričela nastajati mreža skupin starih za samopomoč. V domačem okolju deluje 14 skupin, 6 skupin pa deluje v Domu starejših občanov Novo mesto. Skupno delovanje skupin je terjalo formalno organizacijsko urejenost. V letu 1997 se je v Novem mestu pričelo usposabljanje voditeljev in jeseni 2000 so bile podeljene diplome 36 voditeljem skupin starih za samopomoč. Ustanovitev Medgeneracijskega društva Žarek je bila prava odločitev o tem, kako je treba povezati med seboj predane, vztrajne in delovne voditelje skupin in ostale člane, da se bodo tudi po končanem usposabljanju še naprej izobraževali, se srečevali in si izmenjevali izkušnje. Ustanovitev Žarka so tudi v Združenju spremljali z naklonjenostjo.

10 zimzelenke
Zimzelenke, Ema Brelih
Ko sem pripravljala prispevke za tretjo številko revije, sem ob Zimzelenkah pozabila dopisati, da se oglašajo iz Železnikov. Poklicala me je njihova Martina in me prijazno opozorila na to. Še sreča! Tako sva izmenjali nekaj besed in zazdelo se mi je, da bi utegnilo biti na srečanju Zimzelenk zelo zanimivo.

19 mostovi
Mostovi med generacijami
Priznanja prostovoljcem
Mladinski svet Slovenije je krovna organizacija, ki združuje mladinske organizacije različnih interesov, nazorskih in političnih usmeritev. Objavili so razpis, na katerem so izbrali »naj« prostovoljce v letu 2002 in v posebni kategoriji najstarejšega in najmlajšega aktivnega prostovoljca. .... Veseli smo, da je nagrado za najstarejšo prostovoljko dobila gospa Rezka Povše, za dolgoletno prostovoljno delo v društvu Žarek v Novem mestu in vodenje skupine v Domu starejših občanov Novo mesto ter za izdajo knjige Drobtinice.

20 tetka ana
Tetka Ana, Irena Hvala
Stopila je v sobo, ki se je vsa kopala v bogastvu žarkov pomladnega sonca. Ta majhen prostor s posteljo, omaro, predalnikom in mizico ji je predstavljal dom. V dveh letih, ki jih je že preživela za stenami doma upokojencev, si je
tu ustvarila svoj svet. Vanj je zbežala, kadar ji je bilo hudo, vanj je zaklepala svoje želje in misli. ...

33 iz okolij
Iz okolij spomini
Spomini
Dogodek iz otroštva, Ani Jazbinšek
Ko sem bila še majhna, so moji starši kupili malo hišico na hribu nad vasjo. Ker je bila moja sestra precej starejša, je kmalu odšla od doma, zato sem otroštvo preživljala s starši in sosedi, ki pa so bili vsi starejši. Drugih otrok ni bilo v bližini. celotni prispevek ...

Želim se naročiti na revijo Prepletanja ...
  • (jpg)

Podporniki